הפרעת שינה היא בעיה נפוצה אצל ילדים המתמודדים עם אוטיזם. ההפרעה מתבטאת בקשיי הירדמות, במחסור בשגרת שינה, באיכות שינה נמוכה ובהתעוררות מוקדמת או התעוררויות נשנות במהלך הלילה – מומלץ לקרוא בהרחבה מאמר מקיף מאת טלי אנגור.
הסיבה לקשר בין אוטיזם לבעיות שינה אינו ברורה לגמרי. תיאוריות שונות גורסות כי ילדים עם אוטיזם אינם מפרשים נכון הרגלים של הכנה לשינה ואינם יודעים למה לצפות. תיאוריה אחרת מקשרת בין מחסור בהורמון מלטונין או במינרל מגנזיום ולכן נמצאה השפעת מגנזיום על אוטיזם. מחסור זה המאפיין ילדים עם אוטיזם, לבין ליקוי בויסות מחזורי השינה והערות: אצל אדם רגיל רמת המלטונין בגוף עולה כאשר מחשיך. אצל ילדים עם אוטיזם התגלה כי רמת המלטונין נשאר נמוכה גם בלילה.
אפשרות נוספת לסיבת הקשר בין אוטיזם ובעיות שינה היא הרגישות הגבוהה לגירויים חיצוניים, עימה מתמודדים ילדים עם אוטיזם. כל גירו תחושתי, שמיעתי או אחר יכול לגרום להפרעה בשנתם, כמו לדוגמא רעש קל בחדר הסמוך, פתיחת דלת החדר, קולות מבחוץ ועוד.
מלבד זאת, ילדים עם אוטיזם עשויים להתמודד עם מגוון רחב של בעיות המהוות גורם מפריע בעקיפין לשנתם, כגון: אלרגיות, דום נשימה, ביעותים, התקפי חרדה, בעיות נפשיות ועוד.
כיצד ניתן להתמודד עם ההפרעה?
ראשית, מומלץ לנהל יומן שינה תוך שמירה על זמן קבוע לשינה. בנוסף, כדאי לתעד את זמני ההתעוררות של הילד במהלך הלילה. יומן כזה יכול לסייע בהתייעצות עם מומחי שינה.
ניתן להיעזר בהדרכות הורים ייעודיות להתמודדות עם הפרעות שינה על רקע אוטיזם: מחקרים שנערכו בנושא הראו כי ילדים להורים שקיבלו הדרכה פרטנית פיתחו הרגלי שינה איכותיים יותר וכתוצאה מכך השתפר התפקוד שלהם במהלך היום בצורה משמעותית. הדבר השפיע גם על ההורים ששנתם הופרעה פחות ויכולת התפקוד שלהם במהלך היום השתפרה גם היא.
עצות נוספות להורים לילדים עם אוטיזם היא הפחתת צריכת המזון המכיל קפאין וסוכר, הגבלה צפייה בסרטים לפני השינה ושמירה על שעות שינה קבועות.
להורים עצמם, מומלץ להיאזר בסבלנות ולקבל תמיכה כלשהיא או ייעוץ בנוגע להפחתת התסמינים בזמנים בהם הם נאלצים להתמודד עם בעיות שינה של ילד עם אוטיזם.